VV ONI MÓCHT AAN DE WILHELMINALAAN NÉT ALS GEHEEL NEDERLAND AAN IETS MOOIS GAAN BOUWEN! . V.l.n.r.: Drik van Zuilichem, Toon van Gool, Roel Rutters, Adriaan Sprangers, Ab Dekkers, Bas Binnenweg, Jaap Nederveen. |
50 jaar voetbalvereniging VV ONI: VV ONI opgericht op 19 juli 1949 en nu aan de vooravond van een belangrijke verjaardag. Voor mensen is het bereiken van de magische leeftijd van vijftig jaar iets bijzonders, dat op een speciale wijze gevierd moet worden. Voor verenigingen geldt eigenlijk precies hetzelfde. Want hoe komt het eigenlijk dat een vereniging deze respectabele leeftijd van vijftig jaar bereikt? Dat ligt toch het meest aan al die mensen, die er al die jaren mee bezig zijn geweest om voetbalvereniging als VV ONI uit te laten groeien tot wat zij is geworden. Een actieve en energieke vereniging met, op het moment bijna tweehonderd leden. Vijftig staat voor goud, dus nu een gouden feest. VV ONI koos niet voor een klein en eenvoudig feestje, maar voor een hele feestweek. Met een programma dat voor jong- en oud en voor elk wat wils in petto heeft. Een heel interessante week, natuurlijk met voetbal, maar ook met activiteiten die de leden van de vereniging nog dichter naar elkaar toebrengen. En met als afsluiting een reünie, waar veel leden en oud-leden verwacht worden en waarbij zelfs nog één van de oprichters van het eerste uur aanwezig zal zijn. Ontspanning Na Inspanning, dat mag nog wel eens benadrukt worden. Langs deze weg bedanken wij alle verenigingsleden, sponsoren en leden van de Jubileumcommissie voor alle inspanningen die zij verricht hebben om deze feestweek voor te bereiden en goed te laten verlopen. Aldus, J. van Brummen burgemeester en P. Panis Cultuur en Sportzaken. |
MEMORIES DIE BEGONNEN IN 1949 EVEN EEN PAS OP DE PLAATS IN 1999 |
Met een voetbalvereniging durven beginnen, onder zulke barre omstandigheden! Amper vier jaar na oorlogstijd! Was Nederland in de Eerste Wereldoorlog nog neutraal. Ook nét na de Tweede Wereldoorlog moest men in een nog behoorlijk chaotische tijd trachtten spelers zien te ronselen. Die pal daarvoor nog de wapens in handen hadden gehad. Hun militaire-pak pas hadden opgeborgen, zich nu wekelijks in een voetbal-kloffie, met de,…….. oranje-blauwen-kleuren mochten hijsen. De kleur oranje was tijdens de Tweede Wereldoorlog, vast verboden. De maatschappij moet destijds nog behoorlijk te lijden hebben gehad van de ellende van 1940-’45.
. Een club bouwen tijdens de algehele heropbouw van Nederland. Op de nog duidelijk aanwezige en na smeulende puinhopen van amper vier jaar terug. Zelf een naam mogen kiezen, die je graag wilde! Voetballen aan de Wilhelminalaan! Ook een naam die tijdens de Tweede Wereldoorlog passé was. Not-done, anders gezegd. Op meer plaatsen ontpopte zich plots de ene voetbalclub na de andere. Alsof men voor de tweede maal een soort van bevrijding wilde vieren, die vier jaar eerder al door een duif was gebracht. Een halve eeuw later zijn we. Net voor de eeuwwisseling, viert VV ONI zijn verjaardagsfeest van exact een halve eeuw terug. Hieronder een korte impressie van de feestelijkheden. Bovenstaande is geschreven door Paul Soeters. |
.
VOORWOORD, VOORZITTER VV ONI:
Aan mij de eer om ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van een vereniging, die een belangrijke plaats in het sociale leven van het dorp ’s Gravenmoer speelt, een voorwoord in deze jubileumuitgave op papier te mogen zetten.
In tegenstelling tot het voorgaande jubileumfeest in 1989 zijn er deze keer een aantal mensen van buiten het bestuur daadwerkelijk actief in de jubileumcommissie. Dat impliceert, dat de vereniging een breed draagvlak heeft. Deze mensen zijn reeds vanaf het najaar 1997 bezig om het jubileum tot een groot succes te maken. Het brede draagvlak, wat de vereniging in het sociale leven van ’s Gravenmoer heeft, loopt als een rode draad door al die 50 jaar heen.
Vele plaatselijke werkgevers zullen in het verleden met gefronste wenkbrauwen de discussies omtrent prestaties en bestuur perikelen van de VV ONI gevolgd hebben. Uitvoerig werden deze gevoerd tijdens en na werktijd. Ook de plaatselijke horecamensen, die regelmatig met verhitte gesprekken werden geconfronteerd over ONI-leden afkomstig van buiten het dorp, hebben zich altijd verwonderd over de betrokkenheid ten opzichte van elkaar en van de plaatselijke leden, ongeacht afkomst of overtuiging. De rijen werden, ondanks bepaalde tegenstellingen, wanneer nodig, gesloten. Dit blijkt ook uit het gegeven, dat oud-leden van uit het gehele land nog regelmatig bij onze club hun opwachting maken. Zij tonen hun betrokkenheid in de ruimste zin des woords. Typerend in dit kader was ooit een opmerking van een voorzitter van zustervereniging Olympia ’60 uit Dongen, na weer een nederlaag: ”Die ’s Gravenmoerse-spelers hebben toch iets aparts.”
Veel kan teruggevoerd worden op het feit dat de meeste van ons vanaf de peuterschool met elkaar zijn opgegroeid, samen hebben gestudeerd en samen zijn uitgegaan. Zij kwamen later binnen het rijke verenigingsleven elkaar weer tegen. Dat ook onze vereniging te maken heeft gekregen met de grotere individualisering in de maatschappij, kan niet ontkend worden. Er was en blijft echter altijd een kern bestaan van onvoorwaardelijke ONI-ers. Dat uit zich op dit moment ook weer in een kwalitatieve goede jeugdafdeling. Doch dient de huidige generatie stil te staan bij al die personen die, in het verleden onder minder gunstige omstandigheden en met beperktere middelen, de club, zowel een sportief, als een sociaal gezicht hebben gegeven.
Koos Mouthaan |
Veel van deze personen, die ook hun tekortkomingen hadden, zijn niet meer onder ons. Het respect en de gedachte aan deze ONI-ers zal echter altijd blijven bestaan. Want ook dank zij hun, zijn wij wat we nu zijn: Een vereniging voor iedereen.
Nu het standaardelftal weer de boventoon voert, ziet men weer de oude ONI-geest van niet praten, maar aanpakken. De supporters door dik en dun zie je weer met trots over hun club spreken. Kortom: ONI leeft en hopelijk, met de inzet van ons allen, nog heel lang.
Leden van ONI, proficiat. Namens velen bedankt voor al de vreugde die jullie met je verrichtingen geboden hebben. Een woord van dank ook richting al die mensen, die middels hun ondersteuning niet alleen dit jubileum tot een succes maken, maar ook in al die jaren veel mogelijk gemaakt hebben op allerlei terreinen.
Verder wil ik memoreren dat het bestuur van de opgeheven gemeente ’s Gravenmoer, vooral inde laatste decennia, een open oog heeft gehad voor de behoeftes van onze vereniging. Wij kunnen met name trots zijn op onze voortreffelijke sportaccommodatie. Verlangens in deze tijd blijven altijd bestaan. Wij hebben er vertrouwen in dat we ook hiervoor bij het huidige gemeentebestuur begrip zullen vinden.
Graag tot ziens tijdens onze feestweek vanaf 29 mei t/m 5 juni 1999.
Koos Mouthaan, voorzitter VV ONI ’s Gravenmoer
.
HET JUBILEUM-COMITÉ VOORZITTER JUBILEUM-COMITÉ: TOON BROEDERS 1999 VV ONI bestaat 50 jaar: Medio mei 1997 kwam voorzitter Koos Mouthaan naar mij toe met de vraag of ik er iets voor voelde om plaats te willen nemen in het comité voor het 50-jarig jubileum. Er zat echter wel een boodschap aan vast: de VV ONI kon geen gelden vrij maken voorde organisatie van het jubileumfeest. Met andere woorden ”Selfsupporting” werd het kernwoord. Na een aantal mensen te hebben gepolst, die ook bereid waren om het feest mee te organiseren, zijn wij in november 1997 van start gegaan met de eerste vergadering. Daar werd bedacht en uitgedacht, hoe, wanneer, en op welke manier wij dit feest zouden gaan aanpakken. Het resultaat is bekend.
SPECIALE SPONSORING: De sponsors en de loterij zorgen voor de benodigde gelden, zodat wij allerlei verplichtingen aan konden gaan met betrekking tot de huur van de tent en materialen, het contracteren van artiesten en alles wat verder nog nodig was. . . Met de sponsors hebben wij een unieke overeenkomst afgesloten. Bij verlies dragen zij bij naar rato; bij winst dragen zij het bedrag af aan de organisatie. Kortom: een constructie waarbij onze sponsors zich heel ruimdenkend en sociaal opstellen, wat door het jubileum-comité te zeerste gewaardeerd wordt. Voor de lotenverkoop heb je mensen nodig, die de loten verkopen en soms zelf kopen. Vooral de inwoners van ’s Gravenmoer en Dongen hebben hun steentje hieraan bijgedragen.
|
Voor de duidelijkheid de namen: V.l.n.r.: Sien Timmermans, Kees van Dongen, Dirkje van der Plas, Jan van der Plas, Ad van Raamsdonk, Pieter Faro, Linda Faro, Koen van Raamsdonk, Hans van Loon. Gehurkt v.l.n.r.: Piet Timmermans en Thea van Loon. (foto genomen en geschonken door Appie Bonis)
VERGUNNINGEN: Voor een jubileumfeest als dit heb je vergunningen nodig. Bij deze wil ik langs deze weg de gemeente Dongen onze dank daarvoor toezeggen. Het was perfect geregeld! Naast de gemeente Dongen zijn er eigenlijk nog veel meer personen die ik zou willen bedanken. Alle leden van het jubileum-comité Zij hebben hun werk tot nu gedaan. Maar ook de komende weken hebben zij nog bergen werk te verzetten. Alle vrijwilligers die in de feestweek mee gaan helpen. Cees van den Nieuwenhuizen en Goof van Bijnen die ’de “Bonte Avond” presenteren. Piet Scheepers die de lay-out en de teksten voor de jubileumuitgave coördineert en de inwoners van ’s Gravenmoer en Dongen die ons allen een warm hart toedragen. Kort samengevat, bedankt, iedereen die nauw of zijdelings bij het feest betrokken is en ik wens iedereen, maar dan ook niemand uitgezonderd, een hele fijne feestweek toe. Ik ben ervan overtuigd dat wij op 5 juni ’s nachts om 24.00 uur kunnen zeggen, ”jongens, het was een succes!” |
.
GEMEENTELIJKE ONDERSCHEIDINGEN
Vele besturen van verenigingen, instellingen en bedrijven lieten deze middag hun neus zien. Muziekvereniging “Euterpe” zorgde voor een muzikaal intermezzo. Waarna wethouder sportzaken en cultuur de heer Piet Panis, namens de gemeente Dongen de jubilaris toesprak. Hij memoreerde het ontstaan van ONI. “De vereniging kende ups en downs. Telkens kwam men sterk tevoorschijn uit een wat lastige periode. Met enthousiasme ging men weer aan de slag om ONI een goede toekomst te bieden. Niet alleen voor de senioren, maar ook de aandacht voor de jeugd was een constante factor…………………………… .
|
|
Namen: ? |
.
………………………………….Leidraad was altijd: ONI moet een gezonde en vooral een gezellige vereniging zijn en blijven! Dat is intussen 50 jaar gelukt en verdient een groot compliment. De gemeente Dongen wil haar grote waardering uitspreken voor allen die betrokken zijn bij deze gouden jubilaris en hen van harte feliciteren. Wij willen u daarom een cadeau aanbieden.”
.
Namens het gemeente bestuur bood hij de jubilerende vereniging een tinnen bord met inscriptie aan. In zijn toespraak realiseerde wethouder Panis zich, dat, bij het lezen van de historie van ONI je regelmatig dezelfde namen tegenkwam. ”Je kunt ze gerust de dragers van de vereniging noemen.”
WOUT DEKKERS
Hij is sinds 1959 lid van ONI en heeft zijn stempel op de vereniging gedrukt. Daarnaast is hij ruim 26 jaar actief binnen de organisatie van de Zeskamp in ’s Gravenmoer. Iemand met grote verdienste voor de gemeenschap.
GERRIT FARO
Gerrit Faro is lid vanaf 1969 en was van 1974 tot 1986 jeugdleider binnen de club. Vanaf 1989 tot heden secretaris van ONI. Daarnaast was hij ook nog eens van 1980 tot 1995 sluitpost van het eerste elftal. Zijn ervaringen vanuit het veld zullen aan de bestuurstafel zeker besproken zijn.
KOOS MOUTHAAN
Lid vanaf 1965. In de periode van 1972 tot 1983 bestuurlijk actief als secretaris. Daarna jeugdleider en grensrechter en trekt vanaf 1986 de kar als voorzitter. Een man die nadrukkelijk zijn stempel op ONI legt. “ONI ligt hem aan zijn hart. Al meerdere malen heeft men getracht hem weg te lokken naar andere verenigingen. Dit is niet gelukt. Hij wilde zelf niet. Hier in ’s Gravenmoer is zijn ONI, daar voelt hij zich betrokken,” aldus wethouder Panis in zijn toespraak, en besloot met de woorden: “Het gemeentebestuur van Dongen heeft een grote waardering voor Wout, Gerrit, Hans en Koos. Het college van B en W heeft daarom besloten om aan hen de ”Gemeentelijke Oorkonde van Verdienste” toe te kennen voor hun grote inzet voor ONI en de ’s Gravenmoerse gemeenschap.” Hierna reikte hij het viertal de onderscheidingen uit.
GOUDEN EN ZILVEREN WAARDERINGSSPELD KNVB
Hierna was het woord aan de heer F. Hendriks, afgevaardigde amateurvoetbal KNVB district Zuid 1. Vanwege het Gouden Jubileum overhandigde hij voorzitter Mouthaan de oranje bondsvlag, waarna hij een drietal leden uitnodigde op het podium te komen. Voor Gerrit Faro en Hans van Loon had hij dezelfde woorden als zijn voorganger Piet Panis. “Pieter Faro is vanaf 1978 lid van ONI en lid van het bestuur. Van 1988 tot heden beheert hij de materialen, de accommodatie en is tevens consul. Voordat je de functie van materiaalbeheerder ging vervullen, zat je vanaf 1983 ook nog in het jeugdbestuur. Het is de KNVB een genoegen dit drietal te onderscheiden met de waarderingsspeld in het zilver van de KNVB. De waarderingsspeld in goud was weggelegd voor voorzitter Koos Mouthaan. De KNVB afgevaardigde nodigde de dames van het viertal uit om bij hun partners de onderscheidingen op te spelden. Namens de KNVB ontvingen de dames bloemen. |
|
Voor de duidelijkheid de namen: Achterste rij v.l.n.r.: Fons Mertens, Chiel Rosenbrand en Hans van Loon.
Voorste rij v.l.n.r.: Pieter Faro, Toon Broeders, Henk Mouthaan en Gerrit Faro. Op de foto ontbreekt Hanny Mouthaan. |
.
25 JAAR LID OF LANGER LID
Arjan Blom, Cees van Dongen, Dik Nederveen, Wijnand Timmermans, Wout Dekkers, Frans van Gool, Sjaak Sprangers, Koen Faro (Dzn), Toon van Dogen, Bert Mouthaan en Wout Timmermans (Jzn). Ook het erelid Bas Binnenweg ontving een spiegel. Chiel Rosenbrand en Toon Broeders spraken de jubilarissen toe. “Meneer Binnenweg, u bent al erelid. Wij kunnen u echter geen ere-erelid maken, vandaar dit aandenken voor de bedenker van de naam ONI.” Lid van Verdienste: Koos Mouthaan, Pieter Faro, Hans van Loon en Gerrit Faro. Erelid Koos Mouthaan: Voorzitter Koos Mouthaan werd deze avond benoemd tot erelid van VV ONI. Onder daverend applaus namen “de gehuldigde” de felicitaties van de aanwezigen in ontvangst. |
|
Koos Mouthaan (destijds voorzitter) |
.
MARATHON ZATERDAG
Paul van Kooperen was de afgelopen week al meerdere malen in ’s Gravenmoer gesignaleerd. Het deerde de man uit Den Helder niet dat hij enkele uren achter het stuur moest. ”Als ik dat feest van mijn cluppie maar kan meemaken,” aldus de man die onder de eerste ONI-trainer Chris Oomes heeft gespeeld. Samen met Koen Faro wachtte hij de oud-leden op. Beide hadden nog een verrassing voor het huidige bestuur in petto. Het zal waarschijnlijk aan de leeftijd gelegen hebben, want de wijzers van de klok hadden de voormiddag nog niet bereikt, of de ”oudjes” genoten al van hun borreltje. Anekdotes werden opgehaald, waarbij de heren niet schroomden, elkaar nog eens haarfijn te vertellen wat zij in het verleden fout hadden gedaan. Oud-trainer, oud-bestuurders en mensen van het eerste uur troffen elkaar weer. Sommigen hadden elkaar in geen 35 jaar meer gezien. Zij kwamen uit alle hoeken van het land: Amsterdam, Aalsmeer, Den Helder, Barringerhorn en Hoogstraten. Ruim 108 personen hadden zich ingeschreven voor deze reünie. Zij bleven zitten, want om 16.00 uur begon de receptie en daar hoopten zij nog meer oude bekenden tegen te komen.
.
OUD-LEDEN PAKKEN UIT
Enkele heren uit de oude doos, Paul van Kooperen en Koen Faro, hadden namens hun leeftijdsgenoten geld ingezameld voor een cadeau. ”Wij hebben van het geld iets tastbaars gekocht. Enkele goede wedstrijdballen, waardoor de jongens misschien beter gaan voetballen. Daarnaast nog een plaquette van oud-leden en het resterende geld, ruim 500 gulden, willen wij schenken aan de jeugd,” aldus Van Kooperen.
.
Voor het tweede gedeelte van het jubileum, de iets meer onofficiële plichtplegingen: KLIK HIER:
Alle foto’s op deze pagina zijn geschonken door Appie Bonis, voormalig fotograaf van o.a. Weekblad van Dongen.